Изглежда не само българските шофьори на камиони са недоволни от ниските заплати и лошите работни условия в сухопътния товарен транспорт.

Техен германски колега разказва пред вестник „Франкфуретер Алемайне Цайтунг“ какво го притеснява в професията.

На кратко: „Липса на време, липса на комфорт и липса на пари.“ С тези думи Майк, 47-годишен шофьор от Тюрингия, с 25-годишен опит, определя професията.

Що се отнася до условията, той определено не е доволен от малките размери на „работното си място“. „Всяко куче, по-високо от 50 см има право на 8 кв. м пространство“ (според наредбите в страната), казва Майк.

Междувременно, високият 1.9 м шофьор може да направи в най-добрия случай две крачки в кабината си. Според германският ежедневник Майк е на път през по-голямата част от годината.

Типичният ден на германеца започва след няколко часа сън. Той използва тоалетна в офис сграда и си „взима душ“ в мивката. Купува си кафе от вендинг машина, което според него (а и според нас) мирише на пластмасовите чаши, в които е сипано и е ужасно. След това той пътува към първия си клиент за деня – предприемач, чакащ да му бъде докарана стоката от Италия.

След разтоварване, без време за почивка, Майк продължава към следващите клиенти. Той уточнява, че е нужно да не се поддаваш на стреса, за да издържиш натовареното ежедневие.

Шофьорът се оплаква, че поради лошото техническо състояние на много мостове, има ограничения на скоростта за камионите: „Това е позор“, коментира той. В допълнение, германецът недоволства от проблемите с намирането на места за паркиране, когато тахографът покаже, че е време за почивка.

„Много трудности – ниски заплати“, обобщава той своето ежедневие.

Стресът, лошата инфраструктура и условия в кабината на камиона се допълват от конкуренцията от Източна Европа, която увеличава натиска върху западните компании с ниските си цени.

„Живея пестеливо, когато съм на път“, казва още Майк. По думите му, той не може да си купи любима храна (къри наденица) за 8 евро и обикновено си готви. Германският шофьор твърди, че това се дължи на ниската му заплата – по-малко от 30 000 евро на година. И въпреки, че не е много, той продължава да кара, защото това е работата му, завършва германският вестник.

Какво мислите Вие за историята на германския шофьор? Колко от нея е истина и какво е преувеличено? Очакваме вашите мнения.

Източник: transplace.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *