Германски съд отсъди късно във вторник в полза на стачкуващите пилоти на Lufthansa, след като компанията поиска отменяне на протеста им с аргументите, че причините за него са “твърде неясни” и неоправдани.

За авиопревозвача решението на съда означава отменяне на още 931 полета, планирани за сряда.

Профсъюзът UFO приветства съдебното решение на своя сайт в мрежата, като призова стачните действия да продължат от 03:00 часа днес до 23:00 часа в петък за всички полети от най-голямото германско летище във Франкфурт, както и от летището в Мюнхен.  Дали UFO ще стачкува и в Дюселдорф все още не е ясно, тъй като авиокомпанията помоли друг съд там да удължи до петък забраната издадена за предишна стачка в града.

Преди последното решение на съда от късния вторник, компанията отмени стотици полети, което засегна близо 100 хиляди нейни клиенти от петък насам.

Лидерите на работническия съюз водят битка срещу опитите на Lufthansa да се преструктурира, за да се конкурира с ниско тарифните конкуренти като Ryanair и EasyJet.

Последното предложение на Lufthansa към UFO включваше еднократно плащане от 3 000 евро на служител и приемане на исканията на съюза за ранно пенсиониране, но тези предложения да бъдат валидни само за настоящите служители. Компанията предложи и да намали полетите на отделните екипажи, което работническия съюз нарече “провокация”.

Авиокомпанията е отменила 1 900 полета от началото на стачните действия на 6 ноември.

Разходите на Lufthansa, свързани с компенсации за отменените полети, ще бъдат огромни, но към момента компанията не желае да прави сметки. Акциите и във вторник поевтиняха с 1% на борсата във Франкфурт, а от началото на годината е отчетен спад с 3.2%.

Още по темата: 929 полета на Lufthansa се отменят заради стачка на екипажите

Един коментар за “Германски съд даде зелена светлина на пилотите на Lufthansa да стачкуват до петък

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *