Федералната разузнавателна служба на Германия (БНД) е подслушвала правителствата на много държави от Европейския съюз и партньори от НАТО. Това е ставало през 2013 година, съобщава агенция ДПА, позовавайки се на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби.

„Особено интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от ЕС и НАТО в целия свят,“ посочва информационната агенция.

3 300 обекти са били следени от БНД. Сред тях има президенти и правителствени ръководители, министри, военни учреждения.

Поне един от подслушваните е германски гражданин. Този факт няма да бъде подминат леко, като се има предвид, че Конституцията на Германия забранява подслушването на германски граждани.

Шпионските скандали през последните години започнаха след разкритията на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, от които стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия. Американската агенция е била подпомагана от германските си колеги. Според БНД, след разкритията на Сноудън през 2013 година практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *