Използването на 25-метровите гигалайнери на дълги разстояния е положително за опазване на климата, показва проучване, публикувано от Федералната агенция по околната среда в Баден-Вюртемберг, Германия. Сравнение е направено със стандартните камиони, 13.6 м, които сега се използват основно. Ако за превозът на един и същ обем товар се използват 25-метровите камиони вместо стандартните таутлайнери, емисиите на CO2 намаляват с 11%, се посочва в доклада.

Въпреки добрата новина общият ефект от използването на гигалайнерите ще бъде нисък. Авторите на доклада прогнозират намаляване на емисиите в Германия с 0.22% за целия немски товарен трафик. Това е така поради ограничените възможности за използване на тези машини.

Все пак гигалайнерите са особено подходящи за превоз на обемисти и леки стоки, а всеки грам по-малко CO2 е от значение.

В Германия 25-метровите камиони се движат по определени маршрути на автомагистралите, но производителите на камиони и транспортните компании настояват за разширяване на мрежата. Според еколозите обаче, разширяването на употребата на гигалайнери може да доведе до преминаване на част от железопътния транспорт към шосеен.

Асоциацията за спедиция и логистика в Баден-Вюртемберг обаче оцени положително резултатите и призова гигалайнерите да бъдат допуснати по цялата магистрална мрежа в югозападна Германия.  

Снимка: Teppo Lainio, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *