След осем години гигалайнерите ще се срещат по-често по европейските пътища, показва проучване на консултантската агенция Frost & Sullivan.

„XL“ камионите са тежкотоварни машини с дължина 25.25 м и бруто тегло 60 тона. Най-често се срещат по магистралите и експресните пътища. Според Frost & Sullivan общите продажби на този тип камиони ще се увеличат от 3.5% през 2016 година на 5.7% през 2025 година, което ще има положителен ефект за превозвачите.

Заедно с елиминирането на задръстванията, намаляването на разходите и нарастващото търсене на стоки, гигалайнерите ще подобрят ефективността на автопарковете, посочват от консултантската агенция.

Популярността на тези камиони ще доведе и до намаляване на търсенето на традиционни камиони. Два гигалайнера успешно ще заменят три нормални.

Все пак пречки пред XL камионите има. Сред тях са негативното влияние върху инфраструктурата, околната среда и законовите ограничения. Към момента подобни превозни средства са позволени в САЩ и Австралия, както и в скандинавските страни. В Германия и Испания може да се използват по определени маршрути. Те ще могат да бъдат видени и по китайските и индийските пътища след осъществяване на промени по местните пътища и паркинг инфраструктурата.

В Европа паркирането е проблем и за традиционните камиони. Само в Германия има липса на приблизително 10 000 паркоместа за камиони, а в бъдеще ще има нужда и от още.

Този факт, в комбинация с нарастващата популярност на XL камионите, вероятно ще влошат положението.

По тази причина би било уместно приоритетно да се направят инфраструктурни инвестиции, включително да се инвестира в управление на паркоместата за камиони в Европа, под формата на различни приложения като Transparking например.

Снимка: DAF Truck Gigaliner на DHL в Швеция; Източник: Wikimedia

Един коментар за “Нараства популярността на гигалайнерите – ще заменят ли традиционния прицеп?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *