От края на месец декември на вече изминалата 2017-а година се увеличиха пътищата в Германия, по които могат да се движат 18 и 25-метрови камиони. 15 от 16 федерални области в страната разрешават движението на мега камиони. Изключение прави само Берлин. Според властите така ще се намалят броя не превозите и ще се допринесе за опазване на околната среда.

В началото на 2017-а година беше позволено на гигалайнерите да се движат по определени пътища, позволени от Минисерство на транспорта като списъкът се обновяваше постоянно.

На 29-и декември в сила влезе 8-мо изменение на регламетна. Ето и кои са най-важните промени:

  • Rhineland-Palatinate и Saarland – двата щата позволиха по пътищата им да се движат дълги камиони от тип 1 – с обща дължина 17.80 м.
  • Saxony-Anhalt също позволи тези камиони да се движат по местните пътища, което беше забранено досега.
  • North Rhine-Westphalia публикува също за пръв път маршрути, по които могат да минават гигалайнери, но само от тип 1.

Федералният институт за проучване на магистрали (BASt) позволи перманентно да се използват и камиони тип 2, с обща дължина 25.25 м. Те ще могат да се движат по маршрутите, отбелязани и от транспортното министерство (пълният списък с маршрути за гигалайнери може да видите тук).

Ограниченията за теглото на превозните средства остават непроменени. Позволеното общо тегло на гигалайнерите не може да надхвърля 40 тона или 44 тона за комбиниран транспорт.

Този тип камиони постепенно започват да намират своето място в товарния транспорт. През 2016 година BASt публикува доклад относно рентабилността им. В документа се посочва, че два такива камиона могат да заменят три конвенционални, а спестяването на гориво е между 15 и 25%. В доклада се твърди и, че с използването на гигалайнери се намаляват разходите за поддръжка на инфраструктурата, както и се понижават емисиите на изгорели газове. Последното твърдение обаче се опровергава, след като миналата година в друг доклад, подготвен за Baden-Württemberg, се доказва, че гигалайнерите не отделят по-малко вредни газове.

Снимка: DAF Truck Gigaliner на DHL в Швеция; Източник: Wikimedia

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *