След известни неясноти и протести, вчера Комисията по транспорт на Европейския парламент гласува предложенията за промени в правилата за работата на превозвачите.

Предложението водачите да се прибират у дома „възможно най-често, поне веднъж седмично“ беше отхвърлено. От друга страна се прие предложението шофьорите на камиони да имат право да ползват „нормалната седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа, ползвани като обезщетение за предишни намалени седмични почивки, във всички зони за паркиране със специален сертификат.“

Предвиждат се шофьорите да могат да прекарват у дома или на друго място по техен избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа, след всеки четири последователни седмици.

Депутатите въведоха оределение за „дом“ на водача – мястото, където той е регистриран по адрес в държава от ЕС. Когато шофьорът поиска да се прибере за почивка у дома, работодателят ще е длъжен да му осигури средства за това.

Ако водачът желае да прекара дневната си почивка в кабината на камиона, това ще бъде възможно, ако вътре в кабината има подходящи условия за спане.

Предвижда се обособяването на охраняеми паркинги за почивка по международните пътища. Те ще бъдат обозначени, сертифицирани и ще отговарят на много условия, включително за достъп до тоалетна, вода, душове, храна и безжичен интернет.

Евродепутатите предложиха да бъдат въведени интелигентни записващи устройства в камионите за международни превози. Съответните отговорни органи, ще могат да разчитат данни от устройствата от разстояние. Самите устройства ще трябва да съхраняват данните по два месеца. Те ще имат спътникова връзка и ще записват часовете на работа и почивка, както и държавите, през които превозното средство е преминало.

Горните предложения ще залегнат в предстоящите преговори между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Българският евродепутат Ангел Джамбаски призова за по-малко еуфория след вчерашното гласуване тъй като с него не се слага край на процедурата. Предложеният текст сега трябва да бъде разгледан от ЕК, ЕП и Съвета на ЕС. След това трябва да премине през Съвета на европейските министри, след което да се върне отново в ЕП. Предстоящите следващата година избори обаче вероятно ще забавят обсъждането на предложените нови правила.

Снимка: BEPnews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *