Шофиране с превишена скорост, преминаване на червен светофар или управление в нетрезво състояние. Това са все нарушения, за които шофьорите ще бъдат глобени, в която и да е страна в Европа.

Както открихме наскоро, в някои европейски страни шофьорите могат да бъдат изненадани неприятно с глобичка, поради непознаване на местни специфични забрани.  

Ето и няколко примера:

Отпускане на ръката на прозореца

В България не е нещо нетипично да видите шофьори да отпускат свободно ръката си на прозореца. Това се случва често, докато чакат на светофар, карат бавно и пушат или просто допълват „по-гъзарското“ излъчване на автомобила си.

В Италия и Испания обаче, подобно поведение може да доведе до олекване на джоба. И по-специално, италианците могат да ви глобят между 40 и 168 евро за това, въпреки че няма изрична забрана за отпускане на ръката на прозореца. Все пак в член 158 (параграф 4) от местния закон за пътищата се посочва, че „шофьор, който е спрял (на светофар например) или паркирал е задължен да вземе всички предпазни мерки, за да предотврати инциденти, да не пречи на останалите пътни участници и да не представлява пътен риск“. В допълнение, водачът винаги трябва да контролира превозното средство и да може да извършва маневри при нужда. Следователно ръка издадена извън прозореца, може да ограничи възможностите му.

В Испания, в член 18 от Общия регламент за движението по пътищата (Reglamento General de Circulación) се посочва, че шофьорът трябва да има пълна свобода на движение, за да гарантира безопасност за себе си в превозното средство както и за останалите участници в движението. Глобата, ако лакътят на шофьора е издаден извън прозореца, достига до 80 евро.

Пушене и изхвърляне на фасове

Неприятният навик на шофьори пушачи да изхвърлят фасовете си извън колата (за да не изцапат пепелника вътре може би) би им струвал 200 евро в Испания и отнемане на 4 контролни точки. 100 евро пък ще бъдете глобени, ако само бъдете хванати да пушите зад волана, както и да пийвате или хапвате.

Неподходящи обувки

Карането по джапанки или други неподходящи обувки би ви донесло леки финансови неприятности в някои страни. Глобата за това във Франция е 90 евро, а в Испания – 80 евро.

Проблем с охлаждането в Италия

Странна забрана се прилага в гореща Италия. Ако шофьор включи климатика на автомобила си преди да тръгне на път, това може да му струва между 216 и 432 евро глоба.

Снимка: Pixabay

Един коментар за “Глоби в Испания и Франция за шофиране с неподходящи обувки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *