Миналата седмица френски шофьор на камион използва сълзотворен газ за защита по време на спор с друг тираджия. Инцидентът се е случил във Великобритания, където законите за притежание на оръжие и други средства за самозащита са едни от най-рестриктивните в Европа.  По тази причина и глобата за френския шофьор беше много солена. Решихме да проверим в кои държави притежанието на сълзотворен газ  не е забранено.
Инцидентът

Неприятната ситуация се е случила на ТИР паркинг в град Хънтингдън. Всичко бързо придобила неприятен развой след като 29-годишният французин Йоан К. паркирал прекалено близо зад друг камион, който почти го блъснал, докато се опитвал да направи маневра.

Според свидетели 29-годишният французин се приближил към кабината на другия камион и започнал да пръска с неидентифицирана течност срещу прозореца на шофьора. След направен тест на съдържанието на спрея от полицаи става ясно, че това е бил сълзотворен газ. Френският шофьорът е глобен от британски съд с 1 000 паунда.

Французите имат право съвсем легално да притежават до 100 мл. сълзотворен газ в своята страна. В Обединеното кралство обаче това е забранено със Закона за оръжията от 1968-а година.

Все пак наказанието за французина не е толкова сериозно, ако се има предвид присъдата, която получи полски шофьор на камион през 2016-а година. Тогава полякът беше задържан на пристанището в Хъл във връзка с притежаване на нелегално оръжие – ектрошок. Мъжът беше осъден на 9 месеца затвор.

Как да се защитите във Великобритания?

Според британското законодателство има много малко предмети, които може легално да използвате в страната за самозащита. Сълзотворен газ и лютив спрей не са сред тези неща. Не само, че не можете да ги използвате, нямате право да ги купувате или притежавате. В Кралството може да използвате нож или джобно ножче. Размерът на острието не трабва да е по-дълъг от 7.62 см.

В допълнение, може да използвате и спрей с червена боя, чието предназначение е по-скоро да маркирате нападателя си. Боята стои върху кожата в продължение на няколко дни и така полицията има време и възможност да хване престъпника.

Специалисти по самозащита препоръчват и специални светкавици, създадени за да заслепят опонента ви.Къде и какви средства за самозащита може да използвате?

Австрия

Лютив спрей и сълзотворен газ може да си купите без нужда от разрешителни стига да сте на възраст над 18 години.

Германия

В Германия лютив и сълзотворен спрей може да използвате за защита от животни (като на бутилките трябва задължително да е обозначено, че се използват за тази цел). В този случай няма и ограничение на възрастта. За да ги използвате за самозащита срещу други хора, трябва да сте на възраст над 14 години и да има заплаха за здравето или живота ви.

Испания

В страната е позволено да притежавате лютив спрей с максимално съдържание на сълзотворен газ 5%. Минималната позволена възраст, за да може да си купите, е 18 г.

Италия

В Италия може да се закупи лютив спрей, само ако имате разрешително за носене на оръжие.

Русия

В руските закони няма забрана за притежание на лютив спрей стига да сте на възраст над 18 години.

Унгария

Лютив спрей в Унгария може да използвате за самозащита, стига обемът на бутилката да не надвишава 20 гр.

Финландия

В тази държава трябва да притежавате разрешително за да си купите спрей за самозащита. За да получите разрешението обаче, трябва много добре да се обосновете пред властите.

Франция

Френските закони позволяват използването на лютив и сълзотворен газ. Единственото условие е да сте над 18 години. Също така при покупка трябва да представите своята лична карта. Ще можете да се сдобиете с количество до 100 мл. По-големи количества вече са обект на законите са оръжията.

Швеция

В Швеция, за да купите и притежавате лютив спрей, трябва да имате разрешително за оръжие или да сте упълномощен униформен служител.

Чехия, Полша

В тези две държави единственото ограничение е възрастта – 18 години.

Къде е забранено притежанието на лютив спрей?

Извън Великобритания, държави, които забраняват със закон притежаването на лютив спрей са: Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Исландия, Люксембург, Норвегия, Холандия и Хърватска.

Какво е положението в България?

У нас няма законови ограничения за закупуване на спрейове за самозащита или електрошокови палки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *