Холандия започва да налага санкции за неспазване на забраната за прекарване на нормалната седмична почивка в кабината на камиона.

В началото на декември тази година холандската Камара на представителите прие искане за налагане на забрана на шофьорите на камиони да изкарват 45-часовата си почивка в кабината. Според транспортната асоциация TLN, Холандия не желае да бъде „паркинга на Европа“, а превозвачите искат въвеждане на подходящи регулации.

Темата набра скорост, след като преди два дни Съдът на Европейския съюз взе решение във връзка с казус на белгийски превозвач, с което потвърди забраната. В резултат холандското правителство реши да започне да налага глоби за неспазване на забраната, които ще са в размер на 1500 евро.

Работодателят е задължен да спазва новите регулации, да осигурява на шофьора възможност да се върне в базата си или да му осигури адекватно настаняване по време на 45-часовата почивка, съобщава Холандският инспекторат по транспорт и околна среда.

Според препоръки на Инспектората, за да се избегнат глоби във връзка с нарушение на горните изисквания по отношение на нормалната седмична почивка, работодателят трябва да бъде информиран за невъзможността на шофьора да се съобрази с регулациите, което ще му позволи да предприеме подходящи коригиращи действия.

Преди два дни приключи дело в Съда на ЕС, което се проточва вече няколко години. Белгийският превозвач Valditrans подаде иск през август 2014-а година във връзка с глоба, наложена на служител на компанията. Шофьорът на камион беше глобен с 1 800 евро за това, че е прекарал 45-часовата си почивка в кабината на камиона. Съдът трябваше да реши дали глобата е правилно наложена като съответно направи тълкувание на свързаната Регулация. В решението на институцията ясно се казва: Регулация 561/2006, която хармонизира социалните правила в пътния транспорт, предвижда нормалната седмична почивка да не се прекарва в превозното средство. Целта на законодателя е да подобри работните условия за шофьорите.

Снимка: JPC24M, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *