Не всички часове в училище са били важни, но един тираджия е трябвало да научи по трудния начин, че говоренето на чужд език е важно. Италиански шофьор на камион, превозващ извънгабаритен товар, беше глобен със значителна сума, защото не знае немски език. Работодателят му ще се опита да отмени наказанието.

Италианецът е превозвал специален транспорт, което е и важната информация в случая. 

Според германското законодателство, при превози на извънгабаритни товари в страната винаги трябва да присъства човек, говорещ немски език. Изискването се налага, за да се осигури пътната безопасност. 

При превозите на подобни товари винаги може да се появят неочаквани усложнения и тогава високо ниво на познание на немски е задължително за общуване с полицията и контролните органи. Правилата са приложими както за чуждестранните, така и за местни превозвачи.

Обжалване

Работодателят на шофьора, който работи е част от Италианската федерация на пътните превозвачи (FAI), планира да обжалва глобата. Според федерацията, изискването за говорене на немски език е в противоречие с принципите на единния пазар на ЕС. Въпреки това FAI предупреди членовете си за в бъдеще да обръщат внимание на това правило.

Има ли шанс глобата да бъде отменена?

По-рано тази година, през месец юли, Административен съд в Баден-Вюртемберг излезе с решение по този въпрос. Според него, при превозването на извънгабаритни товари, трябва да присъства човек, говорещ немски език.

Жалбата по съответния случай е дошла от литовска компания, базирана във Вилнюс. Фирмата извършва извънгабаритни превози в Германия от 2016 година. Превозвачът е трябвало да си изкара лиценз за превоз на подобни товари като към него властите са прикачили списък с условия. Едно от тях е било въпросното условие за познания по немски език. Компанията е оспорила изискването пред съда и го е определила като прекалено неясно и начин да се затрудни наемането на чуждестранни шофьори.

Германският съд обаче е решил, че изискването е правилно и, че в случая базови познания по немски език не са достатъчни.

На фона на това съдебно решение може да се очаква, че глобата за италианския шофьор няма да бъде отменена.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *