Регулациите, въведени със закона „Макрон“ трябва да бъдат правилно прилагани от транспортните компании. Правилата за командироване на работници във Франция са свързани със сериозни административни наказания и глоби, ако не бъдат спазвани, а компаниите могат да очакват и по-чести проверки.

Нови поправки в Трудовия кодекс на страната влизат в сила от 1-и март. С тях влизат в сила сериозни глоби за нарушение на правилата за командироване.

По-високи глоби…

Наложената глоба не може да надхвърля 4 000 евро на командирован работник. При второ нарушение в рамките на две години от датата на първата глоба, сумата може да достигне до 8 000 евро.

Най-голямата заплаха за работодателите се дължи на факта, че те командироват по един и същи начин всеки свой служител. В този случай, ако бъде установено нарушение при един работник, то ще се прилага и за останалите.… с натрупване

Гореописаната ситуация означава, че може да има натрупване на глоби, т.е. работодателят да получи няколко глоби от по 4 000 евро всяка, за нарушението само на един служител. Разбира се има максимална сума, с която собственик на компания може да бъде глобен – 500 000 евро.

При определяне на сумата на глобата се взимат предвид множество фактори, вкл. условия на нарушението, сътрудничество с властите и финансово състояние на работодателя. Последният може да оспори наложеното наказание само пред административен съд, като периодът за административни действия във връзка с глобата е две години, от датата на установеното нарушение.

Проблеми с документите

Рисковете за предприемачите не са малки. По-затегнатите правила са притеснителни, тъй като работодателите все още правят много грешки още при изготвянето на сертификати за командироване. Особено внимание трябва да се обръща при попълване на сертификатите за командироване, генерирани от системата SIPSI, по-точно в секциите:

  • Минимална заплата на час;
  • Квалификации на шофьора;
  • Размера на квотите и парите, които се дават за настаняване;
  • Датата на приключване на договора с командирован работник (тази информация може да бъде потвърдена по всяко време от работодателя на базата на договора за работа, запазен в персоналния файл на служителя);
  • Не трябва да се забравят и датите на изтичане на срока на сертификатите (нужно е периодично да следите валидността им за всички работници, за да не изпаднете в ситуация, в която ваш служител работи във Франция без валиден документ за командироване).

Снимка: Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *