Френският закон No. 2018-771 от 5.09.2018, за свободата да се избира професионално бъдеще, предвижда по сериозни наказания за нарушаване на правилата по отношение на командироването на работници.

С новия закон, който влезе в сила на 6-и септември, се въвеждат и нови глоби, които могат да се налагат от трудовия инспекторат във Франция за нарушения на Трудовия Кодекс. Някои от глобите са особено важни именно за чуждестранните превозвачи. Те засягат нарушения, свързани с командироването на работници, в т.ч. шофьорите на камиони.

По-сериозни глоби

Според новия нормативен акт работодател ще бъде глобяван с 3 000 евро при едно нарушение, което е с 1 000 евро над налаганото преди финансово наказание. При повторно нарушение, в рамките на две години от първото, глобата вече нараства от 4 000 на 6 000 евро.

Общата сума на глобите не може да надвиши 500 000 евро.

На превозвачите ще бъдат налагани по-строги наказания, след като изпълнителният декрет към Закона бъде публикуван във френския Държавен вестник. Това най-вероятно ще стане в следващите два месеца.

Минималната заплата във Франция

Закон No. 2015-990 за развитието, дейностите и равните икономически възможности, познат като Loi Macron или Законът Макрон, влезе в сила на 1.07.2016 година.

Според разпоредбите всички международни транспортни услуги, които се осигуряват на компании, базирани във Франция, както и услуги осигурени на територията на страната, влизат под шапката на Закона Макрон. Подобно на германския MiLoG, Loi Macron също не включва транзита.

Задължения на превозвачите

Според френските регулации превозвачите, осъществяващи транспорти в страната:

  • са задължени да плащат минимална работна заплата, която към момента е 9.88 евро на час;
  • трябва да назначат представител във Франция, който има френски телефонен номер и говори френски език;
  • длъжни са да попълнят сертификат за командироване на всеки шофьор;
  • документите на всеки шофьор трябва да са преведени на френски;
  • трябва да съхраняват документацията по отношение на командироването на всеки служител.

Недоволството на чуждестранните транспортни компании

Въпреки опозицията от страна на превозвачи и транспортни асоциации от Източна Европа, след повече от две години и редица предупреждения срещу Париж, европейският комисар по транспорта Виолета Булц обяви, че действията срещу Франция от страна на ЕК се прекратяват.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *