Нарушаването на законите за каботаж в Германия се наказва със сериозни глоби. Те се прилагат както за превозвача, така и за клиента (който често е спедиторска компания).

Предприемачите от Европейския съюз, които извършват трансграничен транспорт до страна от Общността, имат право да извършват каботажен транспорт, използвайки същото превозно средство. Те могат да осъществят определен брой транспорти за фиксирано време. В съответствие с регулация (ЕО) 1072/2009, след като превозвачът разтовари съответната международна пратка, той има право да осъществи максисмум 3 каботажни транспорта, последният от които трябва да приключи не по-късно от седмия ден. Шофьорът трябва да има CMR за извършения международен транспорт и максимум три транспортни документа, свързани с каботажните транспорти.

Глобите за нарушаване на тези правила са сериозни. Според чл. 19, пар. 2а, във връзка с пар. 7 на германския закон GüKG глобите могат да достигнат до 5000 евро за превозвача. По правило, при първо нарушение глобата е 1000 евро.

Контрагентът от друга страна се третира много по-стриктно, като според закона той може да бъде наказан с глоба до 20 000 евро.

Освен високи глоби обаче, превозвачът и контрагентът стават обект и на други последствия, ако бъде установен нелегален каботаж. В това число влиза и загуба на застрахователно покритие. Например, възможна компенсация от страна на контрагента по каботажа може да не бъде платена, заради липсата на застрахователно покритие. Спедиторската компания, която знае, че съответният транспорт нарушава законите за каботажа, също може да изгуби застрахователното си покритие. В тази връзка е важно за контрагентът (спедиторската фирма) да провери дали превозвачът има всички задължителни разрешителни за каботажен транспорт.

Разбира се, когато се стигне до съд, правилата може да се интерпретират различно и да доведат до непредвидени резултати поради факта, че нито в европейските регулации, нито в германския закон каботажът е дефиниран от юридическа гледна точка.

Проблемът е най-вече в определяне на изпращач и получател и дали всеки товар трябва да се третира като отделна каботажна операция, независимо дали получателят е един и същ. Според Висшия регионален съд в Кьолн, което беше потвърдено и от Административния съд, за броя на каботажните операции с един изпращач, е важен броят на получателите.

Снимка: Pixnio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *