Всеки ден хиляди камиони транспортират тонове товари по пътищата на Германия. Общото тегло на пренесените товари достига няколко милиарда тона годишно.

Натоварването на германската пътна мрежа е огромно и по тази причина органите, отговарящи за следене на товарните превози, глобяват стриктно собственици и шофьори, когато има претоварени камиони.

Според германския каталог за глоби на камиони, едно превозно средство е претоварено, когато брутното му тегло е надвишено с 2% над допустимото за неговата категория.

2 процента не са толкова много. Причината за стриктните регулации са големите опасности, които представляват претоварените тежкотоварни машини за останалите участници в пътното движение. Допълнителната тежест в камиона увеличава още времето за спиране.

В долните таблици са и съответните глоби, които се налагат както на шофьора на камион, така и на собственика:

  • Камиони с брутно тегло до 7.5 тона:

  • Камиони с брутно тегло над 7.5 тона:

Какво се случва?

Стандартна ситуация – превозвачът получава заявка от изпращача на стоката за транспортиране на стоки с тегло 24 т.  Това е въведено в транспортната поръчка. Превозвачът изпраща подходящ камион, който може да натовари стоката без да надхвърли брутното тегло – композиция плюс товар. Шофьорът на камиона получава CMR след като всичко е натоварено и тръгва.

По време на пътна проверка камионът бива претеглен и се оказва, че е претоварен. Оказва се, че стоката е по-тежка от това, което е записано в CMR-то. В следствие на това шофьорът и собственикът на транспортната компания биват глобени.

В повечето случаи обжалването на такава глоба е безсмислено. Това се отнася особено за германските съдилища, които смятат, че превозвачът не може да разчита на информация, получена от изпращача на стоката.

В случай, че се съмнява, превозвачът трябва да претегли камиона си на най-близката възможна станция за претегляне. В повечето случаи обаче това е невъзможно. Така, въпреки че вината е на изпращача, глобата се налага на превозвача.

Възможно е да се иска компенсация. Тя може да бъде изискана от изпращача на товара във връзка с член 7 от CMR Конвенцията, според който, изпращачът е отговорен за всички разходи и повреди, които може да претърпи превозвачът поради некоректна или непълна информация въведена в CMR товарителницата.

В допълнение, в член 8 (1) от CMR Конвенцията се казва, че при приемане на стоките, превозвачът е задължен да провери коректността на данните в товарителницата по отношение на брой елементи, характеристики и номера, видимо състояние и опаковки. Никъде не пише нищо за задължение за проверка на натоварване на осите. Това потвърждава вината на изпращача на стоката за това, че е въвел грешни данни за теглото. Той също трябва да е отговорен за загубата на печалба от страна на превозвача, но това за съжаление е трудно доказуемо.

Копирайт: TransLawyers.eu

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *