Цената на годишните винетки за леки коли ще се повиши до 97 лв. от Нова година, реши правителството, след като очакванията за двойно поскъпване (до 145 лв.) предизвикаха общественото недоволство.

Основен аргумент за поскъпването е необходимостта от допълнителни приходи за ремонт на пътища и строежи на нови такива, за които няма еврофинансиране.

Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години. До момента винетката струваше 67 лева.

Таксите ще се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Размерът на годишната винетна такса за Категория 3 (леки автомобили и товарни до 3,5 т) е повишен с 30 лв., месечният – с 5 лева, и седмичният с – 5 лева. Предвижда се повишаване на размера на дневната винетна такса за Категория 1 и Категория 2 с 1 (един) лев или с 5% от сегашния размер и доближаване до максималния такъв, определен в Директива 1999/62/ЕС – 11 евро.

С постановлението на Министерския съвет се определя размерът на годишната винетна такса за Категория 2 „Евро 0,1, II“, която се използва като база за изчисляване на размерите на винетните такси за другите категории автомобили. Според директивата съотношението и размера на годишните ставки за по-ниските категории ППС е 60% от стойността и съответно размера на ставките на по-високите категории ППС.

Приходите от винетки към момента не са достатъчни за поддържане на пътната мрежа и за правене на бъдещи инвестиции. Според стратегията за развитие на пътната инфраструктура държавата трябва да ремонтира всичките съществуващи пътища и мостове в рамките на пет до седем години, което изисква допълнително инвестиране на поне 600 млн. лв. годишно. Прогнозата за очакваните приходи, след увеличението на цените на винетките, е за около 300 млн. лв.,, съобщават от Министерски съвет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *