Трейдинг флоровете на големите международни банки се „обезкръвяват” от 2010 година насам, сочат данни.

Само през последната година в подразделения трейдинг и продажби на 12-те най-големи световни банки са освободени 800 души, с което общият брой съкратените за последните 5 години е достигнал 14 700 души.

Тук се включват длъжности в подразделенията за инвестиционно банкиране, търговия с ценни книжа, валути, и стоки (или FICC), сочат данните от проучване на британската консултантска фирма Coalition.

Приходите в тези подразделения също продължават да падат. Само през 2014 и 2015 г. е отчетено понижение с $4.4 млрд., а спадът от 2010 г. насам е с близо 15%.

През последната година Уол Стрийт стана свидетел на няколко съкращения в големи банки. През ноември Morgan Stanley обяви, че ще свие подразделението си FICC с 25%, след като приходите от търговия с облигации и валути се свиха с $49 милиона (8.1%) на годишна база. През януари Goldman Sachs също съобщи, че ще намали броя на трейдърите, които търгуват с облигации с 10%.

Същевременно големите банки увеличават работните позиции в подразделенията за технологии и отговарящите за следене на всички законови промени и регулации. Една от причините за това е нарасналия контрол от страна на държавите след глобалната финансова криза.

Банките оптимизират поделенията си, които работят за засичане и премахване на случаите на пране на пари и други финансови измами, заради които трябваше да платят глоби в размер на над $200 млрд. в световен мащаб.

Волатилните пазари на облигации също правят постигането на печалба в FICC трейдинга много трудно.

Единствено при търговията с акции е отбелязан ръст на приходите с 25% от 2010 година насам. Добрите приходи обаче не означават повече работни позиции. Технологичните иновации в тази сфера застрашават трейдърите, чието основно умение до скоро беше сладкото говорене по телефона.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *