Двама шофьори, каращи двойка, са били хванати от датските власти в сериозни нарушения. Глобата, която трябва да платят те и превозвачът е изключително голяма и ще послужи като обеца на ухото на колегите им.

Шофьорите с украинска националност работят за полска транспортна компания. Те са били хванати да прекарват 45-часовата си почивка в кабината на камиона. За това нарушение и двамата са били глобени с по 133 евро (1 000 DKK), съобщава датският транспортен портал “Lastbil Magasinet”.

Междувременно собственикът на камиона е получил много по сериозно финансово ужилване. Въпреки че, според закона, той е трябвало да плати глоба от 266 евро, датските власти са му наложили глоба от 1 870 евро. Според “Lastbil Magasinet” причината за многократното увеличение е мотивирана от нарушението на чл. 10 от европейската регулация No 561/2006.

“Наказанието за компанията трябва да е сериозно, затова не е възможно да глобим превозвача само с 2 000 DKK (266 евро). Това би било по-евтино отколкото цената на настаняване в хотел“, коментира Каспер Нилсен, полицай от Tungvagnscenter Nord.

Още финансови главоболия за превозвача

Както се оказва, двамата шофьори не са почивали в съответствие с официалните правила за седмичните почивки през четирите седмици обхванати от проверката.

Във връзка с допълнителните нарушения, глобата за транспортната компания е достигнала близо 14 000 евро (102 000 DKK).Сумата се е оказала прекалено висока за полската компания, която не успяла да я плати. Наложило се превозвачът да се свърже с датската фирма, поръчала транспорта.

В крайна сметка именно датската компания платила глобата, за да може камионът да достави стоката.

Снимка: GestiTruck

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *