Развитието на изкуствения интелект (AI) набира скорост и се използва в множество индустрии. Линиите между изкуствена и естествена интелигентност се сближават, а Google иска да ги сближи още повече като даде на AI въображение.

Компаниите AI lab и DeepMind, собственост на Google работят върху това изкуственият интелект да има въображение, което ще отвори още повече възможности за технологията. AI ще може да дава причина за решенията, които взима, да прави планове за бъдещето и дори да мечтае.

На своя сайт DeepMind обяснява как въображението в контекста на изкуствения интелект: „Когато поставим чаша на ръба на маса например, вероятно ще се замислим колко стабилна е тя и дали може да падне. На базата на тази предполагаема последица, която сме си представили, ние може да преместим отново чашата, за да предотвратим падането и чупенето и. Тази форма на съвещателно обосноваване е същественото „въображение”, отличителна човешка способност и ключово средство в ежедневието ни.”

AI не получава човешки способности като обосноваване и критично мислене, но развива по-дълбоко разбиране за последици и резултати. Развива способност, която да направлява сложни ситуации и увеличава адаптивността. Става възможно AI да преглежда различни възможни изходи от дадено действие и да взима най-доброто решение в конкретна ситуация.

Това, което е важно да се отбележи, е че изкуственият интелект използва същите основни способности, които използват и хората – учене на принципа проба-грешка в комбинация с deep learning (обработване на голямо количество информация по начин, подобен на този на човешкия мозък).

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *