Защитата на личните данни в интернет става все по-далечно понятие. Когато през 2007 година Google пусна рекламната онлайн мрежа Doubleclick, потребителите бяха уверени, че тяхното лично пространство ще бъде зачитано. Популярната интернет търсачка запази обещанието да раздели огромната база данни за уеб сърфирането на потребителите от личните данни от Gmail и други Google продукти и по този начин се запазваше анонимността на сърфирането. Това обещание обаче изчезна през юни.

Тогава Google тихо и дискретно са поискали собствениците на профили да позволят споделянето на повече информация с търсачката. Тази молба позволява обединяването на данни за сърфирането на даден човек заедно с лична идентифицираща информация. Целта на компанията – по-добър подбор на онлайн рекламите, които потребителят вижда. Накратко – Google рекламите знаят кой какъв е.

Така DoubleClick рекламите следват потребителя от сайт на сайт и показват реклами на базата на информация, която той е въвел в Gmail. Google може да изгради цял профил, свързвайки имена, имейл детайли, навици на сърфиране в интернет и онлайн търсения.

Новите Google профили автоматично се свързват към новия модел на събиране на данни, а съществуващите потребители биват питани дали искат да позволят „получаването на нови функции в Google профилите си“.

Според американската компания новата им рекламна политика се адаптира към смартфон ерата. В изявление, изпратено на ProPublica, се казва, че по този начин Google подбира по-добре рекламите за всеки потребител на базата на активността във всички устройства, които използва.

Смесването на лични данни със сърфирането в интернет определено е сериозно нарушение на личното пространство и анонимността на потребителя. DoubleClick на Google по принцип показва реклами на базата на това какво прави някой човек в интернет, но не и кой е той. Въпреки че дава възможност да избираме дали искаме или не да позволим достъп до личните ни данни в името на по-интересни реклами, Google нарушава личното ни пространство и заплашва анонимността в интернет.

По подобен начин през август WhatsApp обяви, че ще използва данните от Facebook на потребителите си. По този начин компанията наруши обещанието, дадено преди да бъде придобита от социалната мрежа. За разлика от WhatsApp, Google позволява на потребителите да избират дали искат подобно посегателство.

Ако сте се притеснили много за личните си данни и не искате да получавате по-добре подбрани за Вас реклами, то можете да откажете Google да използва данните от профила Ви. Това става лесно:

  • След като сте се логнали в Google, влизате в „My Account“;
  • Под „Personal info and privacy“ менюто натискате „Ad Settings“;
  • Кликвате „Manage ADS Settings“;
  • Ако има тикче на „Also use Google Account activity and information to personalize ads on these websites and apps and store that data in your Google Account“, го махате, или оставяте, в зависимост от желанието си;
  • Готово.

1 2 3

5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *