Google обяви, че не е успял да открие каквито и да е факти, които биха намекнали, че Русия е използвала рекламните средства на търсачката, за да манипулира президентските избори в САЩ. Това става, след като социалната мрежа Facebook съобщи по-рано, че е намерила множество, свързани с Москва, фалшиви страници, популяризиращи спорни за Съединените щати проблеми.

“Ние винаги следим за нарушения на нашите политики и не сме открили доказателство подобни рекламни кампании да са пускани в нашите платформи“, заявява в изявление от четвъртък Google, цитиран от „Ройтерс“. Най-голямата онлайн търсачка беше потърсена за коментар по въпроса, след обявените от Facebook твърдения.

В доклад от сряда, социалната мрежа свърза Русия с 3 000 политически реклами, пуснати от 470 „неавтентични“ профили между юни 2015-а и май-2017-а година, които засягат американски теми от правото за притежание на оръжие до имиграцията и правата на транссексуалните.

Според твърденията на Facebook страниците са „свързани една с друга и вероятно са управлявани извън Русия.“

От социалната платформа отбелязват, че повечето реклами не промотират никой от кандидатите за президент и дори не включват специфични препратки до някоя от кандидат-президентските кампании.

И докато американският Конгрес продължава вече 10 месеца разследването в опит да открие твърди доказателства за руска намеса в американските избори, дипломатическата вражда между Вашингтон и Москва се засилва. След като Русия поиска американски дипломати да напуснат територията и, САЩ отговори със същото и дори отне собствеността на руските дипломати, което руският външен министър определи като „скандално нарушение на международните правила.“ Руската страна обяви, че е започнала правни действия, за да си върне имотите.

Москва многократно отричаше всякакви обвинения за намеса в изборната кампания в Съединените щати. В интервю за американския режисьор Оливър Стоун през юни Владимир Путин дори обвини САЩ в намеса в последните президентски избори през 2012-а чрез подкрепа за руската опозиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *