Бурна реакция последва в Гърция, след като министърът на вътрешните работи на Австрия предложи временно изключване на страната от Шенген.

Основанията на австрийския политик са, че Атина не се справя с охраната на морската граница и с бежанската вълна.

В официално изявление Министерството на външните работи на Гърция коментира остро изказването на министъра на вътрешните работи на Австрия: „Студената война отдавна приключи”, заяви заместник-министърът на външните работи на Гърция Константинос Кутрас.

Министърът по миграцията Янис Музалас заяви пред гръцките медии, че Гърция действа в Средиземно море по законите на международното право, а изказванията за изключване от Шенген определи като „прехвърляне на отговорност”.

Думите на министърът на отбраната Панос Каменос също бяха много жлъчни: „Отново се разиграва сценарият от миналото лято, когато германският финансов министър Шойбле искаше да ни изхвърли от Европейския съюз, да обвини за това Ципрас и Каменос и да превърнат Гърция в склад за хора, но не успяха”.

Атина поиска увеличаване на силите на европейската агенция по охрана на границите “Фронтекс“, които към момента са разположени на границата с Македония и островите Лесбос и Кос.

Еврокомисарят по миграционна политика Аврамопулос опроверга информацията, че се работи по сценарий за изключване на Гърция от Шенген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *