Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се срещна за пръв път с американския президент Доналд Тръмп. Разговорът между двамата, който се проведе на 21-и април, беше определен от говорителя на организацията Стефан Дужарич като „интересна и конструктивна дискусия за сътрудничеството между САЩ и ООН“.

Разговорът на четири очи между Тръмп и Гутериш се случва на фона на плановете на администрацията на американския президент да се намалят вноските на САЩ към ООН.

Доналд Тръмп предложи 28% намаляване на бюджетните разходи за дипломация и чуждестранна помощ, което включва и намаляването на финансовата подкрепа за ООН и агенциите и, както и определяне на 25% таван за финансиране на мироопазващи операции.

Съединените щати са най-големият донор на ООН, плащайки 22% или $5.4 млрд. от бюджета на организацията и 28.5% ($7.9 млрд.) за мироопазващия бюджет.

Държавният департамент съобщи този месец, че спира финансирането за агенцията на ООН, която осигурява семейно планиране и услуги за майчино и детско здравеопазване в повече от 150 държави.

Гутериш педупреди американския президент, че орязването на средствата може да има „опустошителни ефекти“ за уязвими жени и момичета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *