“Гърците вече платиха много, но може би за пръв път има толкова голяма възможност тези жертви да се окажат последните,” коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас пред депутати преди гласуването на поредния пакет по-строги мерки за икономии.

В навечерието на срещата на Еврогрупата гръцкият парламент прие в неделя (22-и май) новите по-строги мерки за икономии. Това стана с помощта на управляващите от СИРИЗА и партията „Независими гърци”.

Новият закон предвижда създаване на нов фонд за управление на средствата от приватизация и увеличаване на косвени данъци, от които в държавния бюджет ще постъпят около 1.8 млрд. евро.

Данък добавена стойност (ДДС) става 24%, вместо 23%, както беше досега. Отпадат преференциалните ставки по ДДС за островите. Увеличава се облагането на автомобилите, телекомуникационните услуги и акцизите на тютюневи изделия и алкохол.

За да получи поредния пакет финансова помощ, Гърция трябваше да направи редица реформи. Повече новини за дълговата криза в страната може да прочетете тук.

 

Един коментар за “Гръцкият парламент прие нови по-строги мерки за икономии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *