Гърция заплаши да блокира решенията на предстоящата среща на високо равнище на ЕС за мигрантската криза, ако страните-членки не бъдат задължени да споделят приема на бежанци, съобщи БНР, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Премиерът Алексис Ципрас е предупредил, че от сега нататък Гърция „няма да дава одобрение за решения“, ако европейските партньори не бъдат задължени да участват пропорционално в разпределянето на бежанци. Гръцкият премиер ще свика среща с лидерите на политическите партии, за да поиска подкрепата им за подобни действия.

В сряда (24.02) Австрия и страните от Западните Балкани се договориха да разположат полицейски сили в граничните зони, за да забавят потока от мигранти по така наречения Балкански маршрут. Недоволството на Атина се засили, след като тя не беше включена в срещата на министрите на вътрешните и на външните работи от 10-те държави, която се състоя във Виена. Гърция изпрати протестна нота, в която изрази несъгласието си, че участниците в срещата не са се консултирали с нея относно решението за разработване на уеднаквени критерии за регистриране и депортиране на мигрантите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *