Хибридните камиони, с нормален двигател с вътрешно горене и с подпомагащ електрически агрегат, скоро може да станат много желани. Причината е, че германското правителство може да освободи такива превозни средства от пътни такси.

Досега изключението беше валидно само за напълно електрически превозни средства. В последствие властите в Германия обаче решиха да включат и хибридите, които изминават поне 40 км на ток. Сега предложението е отпадането на пътните такси да се прилага към всички хибриди, независимо от ефективността на електрическия мотор.

Идеята беше представена, след като беше установено, че предимства за околната среда има дори само, когато превозното средство използва електрическия мотор при задръствания и при паркиране. С това се намалява значително разхода на гориво и емисиите на вредни газове.

Хибридните камиони са подходящи за използване при различни условия. Причината за това е наличието на двигател на традиционно гориво. Един хибриден камион също така е много по-евтин от напълно електрическите варианти.

Предложението за отпадане на таксите ще се обсъжда в края на септември. Ако бъде прието, се очаква да влезе в сила от 21 януари 2019 година.

В резултат може да очакваме засилване на търсенето на хибридни тежкотоварни машини. Вариантите за такива идват от Scania и Fuso. DAF също работи по свое предложение за хибриден влекач.

Миналата година Volvo разкри концептуалният хибриден камион Volvo Concept Truck. Това е първата подобна разработка на производителя, създадена за превози на дълги разстояния. Комбинацията с други подобрения по автомобила осигурява общо намаление на разхода на гориво и на емисиите на C02 с около 30%.

Цените на тези камиони ще са с 10% по-високи от традиционните напълно дизелови машини, но разходът на гориво ще е 7% по-нисък. Безплатното придвижване по германските пътища ще допринесе допълнително за намаляване на разходите.

Снимка: Peggy Bergman

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *