Минимално заплащане от 15 долара на час и по-добър живот искат работниците от веригите за бързо хранене в САЩ и други нископлатени професии, които излязоха на протести в 270 града, съобщава БНР.    

Протестите заляха  Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго и още големи и по-малки градове в различни американски щати. Според наблюдатели това е най-голямата стачка на работниците с най-ниско заплащане в САЩ.

Според стачкуващите, компаниите правят милиарди долари печалби на гърба на работниците, а те живеят на прага на бедността. Много от хората са принудени да работят и втора работа, за да се прехранват.

Протестиращ работник  разказва, че когато вдигнали заплатата му от 9 на 10 долара на час, работодателите намалили работните му часове. Затова друго искане на работниците е гарантиране на пълно работно време и най-малко шест платени болнични дни годишно.

Противниците на увеличенията на заплатите, включително и много бизнес групи, твърдят, че повишението на  минималното заплащане ще принуди компаниите да уволняват работници или да повишат цените на стоките и услугите, за да се покрият нарасналите разходи.           

Засега минимално заплащане от 15 долара на час има в Лос Анджелис, в Чикаго е 10 долара на час, но на федерално ниво мин. заплащане е едва $7,25.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *