Холандски общинари откриха нов начин за борба с шофьорите на камиони, прекарващи почивните дни в кабините на превозните си средства. По-специално, властите в една конкретна община наложиха изненадваща такса на транспортна компания.

Превозвач е получил обаждане с искане да заплати туристическа такса. По принцип този тип плащания се правят от туристите, отсядащи в хотели или други места за настаняване.

Защо тогава транспортната компания също е била таксувана? Обяснението на общинските власти е много интересно. Те определят шофьорите на камиони като туристи, които прекарват повече време, включително и спят, в помещенията (кабината на камиона), принадлежащи на превозвача, намиращи се на ТИР паркинг.

Туристическите такси в градовете са обвързани с влиянието на посетителите върху околната среда. Общините са свободни да определят налагането на такива такси и правилата за приложение. Холандската правна кантора „Vallenduuk“, която съобщи за случая, определя налагането на туристическа такса на шофьорите на камиони като спорно, но не и напълно незаконно. На теория не възможно общините да определят този вид налог и за безплатно настаняване, каквото е престоят на тираджиите в кабината на камиона.

Холандците работят усилено, за да бъде успешно въвеждането на ограниченията за седмичната почивка. И все пак резултатите показват, че има много работа, за да бъде ефективен контролът им. Припомняме, че наскоро холандската служба ILT, отговаряща за инспекции на камиони, обобщи резултатите от проверките през последните 5 месеца, а именно – всеки четвърти шофьор е хванат в нарушение на правилата за прекарване на 45-часовата почивка в кабината на камиона.

Снимка: Jochen Teufel, Wikimedia. Снимката е примерна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *