Холандският транспортен сектор усеща задълбочаващите се проблеми. Агенцията по заетостта UWV предупреждава за липсата на работници в логистичната индустрия, проблем, който се проявява в цялата страна.

Агенцията информира, че проблемът с липсата на шофьори в Холандия ескалира от април 2016-а година. Все повече транспортни компании изпитват затруднения да намерят шофьори на камиони.

За да подготви доклад по проблема, UWV сравнява броя на предложенията за работа с броя на хората, които търсят работа. В края на третото тримесечие на 2017 година недостигът на шофьори е бил около 7000 души. Това е с 36% повече спрямо същия период на 2016-а година.

Според сайта transport-online.nl най-голямо търсене на шофьори на камиони е имало през лятото на миналата година, когато е сезонният пик на селскостопанския и строителния сектор. По данни на UWV, най-голямо търсене на шофьори има в националния транспорт.

Няколко са причините за липсата на шофьори в Холандия. Икономическият растеж в целият Европейски съюз води до увеличаване на търсенето на транспорт. Към настоящия момент превозвачите не могат да посрещнат пазарното търсене. Също така много шофьори на камиони напускат работа и се пенсионират. Интересът на младите към професията сред младите в страната е нисък.

Германия, Австрия, Франция и Испания също вече се оплакват сериозно от проблема и търсят различни решения, сред които дори да се привлекат 17-годишни към професията.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *