Още по време на българската премиера на Honda Civic останахме много впечатлени от колата. Японският производител е успял за пореден път да създаде наистина отличаващ се автомобил. Желанието ни да тестваме Civic разбира се датира преди българската премиера и затова с нетърпение очаквахме автомобилът да попадне в наши ръце и да видим как ще се представи на пътя.
След един уикенд и близо 1000 км шофиране, Civic затвърди мястото на Honda като наша любима марка. 

Екстериор

Дизайнът на новия Civic се отличава с оригинални красиви и агресивни линии и, както се убедихме, привлича погледите.

Веднага се забелязва, че автомобилът е пораснал спрямо предшествениците си, но много силно впечатление прави разширяването на купето и същевременно свалянето на височината на колата, което и придава уникален спортен характер.

Ясно се открояват острите и нестандартни ръбове, които преливат през целия автомобил. Предните фарове са издължени и тесни, което, заедно с разположението им, създава повече усещане за широчина в предницата. Решетките в предната и задната броня отново настояват за спортния характер на Civic.

Отзад автомобилът завършва красиво и масивно. Изключително добре пасва дизайнерското решение спойлерите да преливат в задните светлини.

Разбира се на колелата също е обърнато внимание. Красиви лети джанти – пет лъча, разклоняващи се в по три спици всеки, продължават цялостната дизайнерска идея за по-остри черти.

Когато погледнем 10-ото поколение Civic, просто забравяме за всички преди и искаме именно този автомобил.

Интериор

Външността не лъже. Когато отворите вратите на автомобила и седнете зад волана, ще забележите много нови неща. Колата е осезаемо по-ниска, а по-ниският център на тежестта е отличителна характеристика на истинските спортни коли.

Двуцветните седалки, тапицирани с перфорирана кожа, са много удобни, но и по-твърди, което отново подчертава промяната в характера на колата. Като цяло Civic е просторен. Има достатъчно място както за шофьора и пасажера на предните седалки, така и за пътниците отзад. Багажникът също е с добри размери като разполагате с 478 литра.

Обичайният за всички автомобили дисплей на инфотеймънт системата предоставя съответни екстри като камера, сдвоен телефон и управление на мултимедия. Непосредствено под дисплея е управлението на климатичната система, което е изключително опростено и няма да се спираме на него. Нещо, което за пръв път срещаме в тестова кола, е наличието на място за безжично зареждане на телефони. Екстрата е интересна, но ние не успяхме да я тестваме, защото, както се оказва, телефоните ни не са достатъчно модерни.

Много добро изпълнение е именно конзолата, разположена между предните седалки, която обхваща подлакътникът и скоростния лост. Тя е много удобна, което се усеща при комуникацията шофьор – скоростна кутия.

Друг отличителен елемент в купето е арматурното табло, което е с много силни цветове и иновативни, приятни за окото информационни елементи.

Безспорно, една от най-яките екстри е отварящия се стъклен таван, който осигурява повече достъп на светлина и простор в купето.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Технически характеристики

За момента от Honda предлагат Civic само с бензинови двигатели, а именно 1.0 VTEC TURBO – 129kк.с и 1.5 VTEC TURBO – 182 к.с. Ние имахме на разположение 1.5 VTEC TURBO, съчетан с използваната в последно време CVT  скоростна кутия.  

При карането в стандартен и еко режим, определено скоростната кутия сякаш кара автомобила да бъде тромав, но това се променя, когато включите спортен режим. Смяната на D със S променя звука и динамиката. При спортния режим се усещат ускорението и силата на мотора. Колата става динамична, много пъргава и се представя страхотно при завои, което просто те кара постоянно да натискаш педала.

Разходът на Honda Civic разбира се много варира. При каране в стандартен режим и еко извънградско се задоволява с около 5.3 литра  на 100 км без климатик, градско – 6.5/7 литра на 100 км. Включвайки спортния режим обаче нещата стават по-сериозни и извънградско разходът вече се покачва на 7/8 л на 100 км, отново без климатик, градско 8-10 л на 100 км.

Както се казва обаче -кеф цена няма.

Окачването на Honda Civic определено приспада към твърдите, и то доста. Както казахме колата е с нисък център на тежестта, и това допринася да усещате всяка неравност. В „бели” държави с хубави пътища и магистрали няма да имате проблем с окачването, дори ще му се кефите, както и трябва да бъде, но тук в България, по единствената ни цяла магистрала, може да бъдете сигурни, че ще ви хване морската болест, преди да сте стигнали до морето.

Японският производител се е постарал да ни предпази като оборудва автомобила с един куп системи за безопасност, които бдят за сигурността на пътниците и шофьора, но разбира се това не бива да ни освобождава от личната отговорност.

Лично мнение

Никога не съм бил страстен фен на Honda Civic, но десетото поколение на модела успя да запази специално място за колата в сърцето ми. Дизайнът и поведението на колата на пътя може да те накарат сериозно да се замислиш дали да не станеш клиент на Honda.

Автомобилът има всичко – визия, характер, спортно усещане, комфорт (когато няма дупки и неравности).

Разбира се няма пълно щастие. В случая моето е помрачено от CVT скоростната кутия, която не харесвам, но някак постепено се налага в различни модели.

Аз определено бих заложил на механична трансмисия, която ще пренесе удоволствието от шофирането на Civic в друго измерение.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *