Подразделенията на Hewlett-Packard за потребителска електроника и корпоративни продукти са вече две отделни компании – съответно HP Inc. и Hewlett-Packard Enterprise. HP Inc. ще произвежда масови компютри и периферия – настолни РС и лаптопи, ноутбуци и таблети, а второто подразделение ще се съсредоточи върху професионалното оборудване – сървъри, системи за съхранение на данни, мрежи – и услугите.

Информация за разделяне на корпорацията от Пало Алто се появи още през 2014 година, а началото на октомври тази година бордът на директорите на HP одобри трансформацията и срокът за нейното приключване – 1 ноември 2015 г.

В историята на технологичния гигант през последните 15 години могат да се откроят две скъпи придобивания, които според мнозина анализатори са били грешка. През 2001 г. HP, под ръководството на Карли Фиорина (в момента тя е кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия) придоби Compaq за 25 млрд. долара, а през 2008 г. компанията погълна EDS на цена от 13,9 млрд. долара, която по-късно се оказа силно завишена.

Новата публична компания HP Inc., в която работят 50 хиляди служители се оглавява от Дион Уейслър, досегашен вицепрезидент на подразделението Printing and Personal Systems. Начело на Hewlett-Packard Enterprise е Мег Уитман, която беше главен изпълнителен директор на HP преди разделянето.

Съществуващото лого на HP се наследява от HP Inc., докато Hewlett-Packard Enterprise ще получи ново лого. Очаква се между 25 и 30 хиляди души от общо 300-хилядния персонал (ок. 10%) на HP да бъдат съкратени. Уволненията ще засегнат служители от Hewlett-Packard Enterprise.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *