Освен, че ще налагат по-високи глоби, хърватските полицаи ще имат право да конфискуват превозното ви средство.

Причината за затягане на правилата от страна на властите в Хърватия се дължи на увеличаването на броя на ПТП-та, завършващи с фатален край.

Таванът на глобите за нарушения на пътя скача от 1400 на 2500 евро, съобщава хърватският сайт leader.media.

По-високи ще бъдат глобите за каране с над 50 км/ч в населени места. При шофиране в нетрезво състояние (над 1.5 промила) или под влиянието на наркотици очаквайте по-„дебела честитка“. Шофирането в насрещно движение, без книжка или преминаване на червен светофар, също стават „луксозни“ нарушения, за които се плащат по-високи глоби.

Говори ли ви се по телефона, докато сте зад волана? Подгответе се да платите 200 евро (спрямо 70 евро досега). Ще се разделите със 140 евро, ако не сте си сложили предпазния колан, или детската седалка не е правилно сложена.

Конфискуване на превозното средство

Глобите може да се окажат най-малкия Ви проблем. Според новите правила в Хърватия, полицията ще има право да изземе автомобила ви. Вие от своя страна ще можете да си го върнете, едва след като съдът се произнесе каква глоба трябва да платите за извършеното от вас нарушение. Освен това ще трябва да платите и за принудителния паркинг на своята кола. За какво нарушение може да последва конфискация?

Каране в насрещното движение, шофиране с над 50 км/ч в населена зона и преминаване на червен светофар – това са само част от нарушенията, за които говорим. Освен това карането под влияние на алкохол и/или наркотици и отказ да си направите съответния тест също ще ви донесат сериозни главоболия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *