През изминалите почивни дни имахме възможност да тестваме Opel Astra 1.4 Turbo EcoFlex –версия седан. От Opel вече предлагат новата Astra във вариант хечбек и комби Sport, но седанът ще продължи да се предлага  докато излезе версията му за новата Astra.

Акцентът при автомобила, който тествахме, не е толкова самият модел, колкото двигателят и системата за алтернативно гориво.

Opel Astra седан е задвижван от сравнително мощния и в същото време доста икономичен 1.4 turbo Ecoflex двигател, който си взаимодейства с 6–степенна механична скоростна кутия. Двигателят работи в два режима – пропан-бутан и  бензин. Мощността му е 140 к.с., които се постигат в интервала 4900-6000 об/мин.

При карането на Astra-тa забелязваме, че автомобилът е доста пъргав – в градски условия работи изключително динамично в малките скорости и позволява  много бързо ускоряване,  когато има такава необходимост. При извънградско шофиране динамиката е още по-впечатляваща, определено може да си позволите по-екстремни изпреварвания.

Освен динамиката в градски и извънградски условия, от Opel  са се постарали този автомобил да бъде и приятно икономичен. При  изминати 950 км, на места магистрала, на места второкласен път, на моменти  с 4 човека в автомобила,  с разрешената по закон скорост за движение по пътищата (колата позволява това ограничение да се надмине неусетно), постигнахме много добри разходни норми. При извънградско шофиране на газ и с включен круиз контрол постигнахме разход от 6.8/ 100км, при бензина разходът стигна до 5.8/100км. При каране в градски условия на газ борд компютърът показа 10/100км, а за бензин – 8.3/100км.

От изминатите 950км, на алтернативно гориво успяхме да минем 410 км (като автомобилът можеше да измине още 40 км на резерва и да закръглим разстоянието до 450 км). Общият преход  газ+бензин с нормално каране може да стигне до 1400 км.

Газовата система на Astra e Landirenzo, която фабрично се монтира още в завода в Испания. Така моделът получава и гаранция от производителя. Специално за LPG варианта на Astra инженерите на Opel  са направили доста промени по агрегата, нещо което няма как да бъде постигнато при монтиране на система за алтернативно гориво извън фабрични условия.

От Opel  са променили буталата, главата, системата за охлаждане, изпускателните клапани и техните легла. Така се намалява износването и се удължава експлоатацията на двигателя. Резервоарът за газ, който е с вместимост 36 литра, е монтиран на мястото на резервното колело, което освобождава  целия багажник и позволява да бъде използван целия му капацитет от 460 л. Отворът за зареждане с газ е интегриран непосредствено до този с бензин. Преминаването от LPG към бензин и обратно става с натискането на един бутон, позициониран на арматурното табло. При режим на газ свети LED светлинен индикатор. Opel  са се постарали индикаторът за наличие на гориво да бъде много удобен и функционален като на едно място се  показва наличието, както на газ, така и на бензин.

Всички тестове на автомобили на BEPnews може да видите тук.

Заключение

Opel Astra седан е автомобил, който ме изненада доста приятно. Освен привлекателния дизайн отвън и комфорта вътре, колата има и доста технически характеристики, които отговарят на моя вкус – добра динамика, приятно ускоряващ в градски и извънградски условия, на пътя автомобилът показва стабилност и сигурност при по-екстремно каране. Всичко това е комбинирано с приятен разход на гориво, който няма да Ви скъса джоба.

Възможността да се направи до 50% икономия на гориво (в зависимост къде в България зареждате) в края на годината е значителна спестена сума. От Opel добре са се постарали и за комфорта – на разположение имате автоматични дневни LED светлини, Bi-Xenon адаптивни фарове, добро озвучаване, изключително удобни седалки и всичко необходимо за едно комфортно пътуване. В автомобила не ми допаднаха две неща – прекалено чувствителните парктроници, които могат да бъдат много изнервящи, и многото бутони при централната конзола.

Като изключим тези малки подробности,Opel Astra 1.4 turbo седан е отличен избор за пътешествия със семейство или приятели. Възможността да пътувате удобно и икономично ще Ви примамва да го правите без да се замисляте при всеки удобен случай.

Автор/шофьор: Кристиан Кирилов

Редактор/снимки: Яна Стаменова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *