Икономиката зае централно място в четвъртия дебат между кандидатите на републиканците за президентския пост в Съединените щати, съобщава БНР. В срещата участваха осемте най-популярни кандидати. Основното внимание е насочено към фаворитите в момента –  бизнесменът Доналд Тръмп и бившият губернатор на Флорида Джеб Буш. Дебатът беше решаващ за Буш, който трябваше да положи усилия и да върне подкрепата към себе си, за да се нареди отново сред потенциалните лидери на своята партия.

Акцент в дебатът беше сложен и върху недокументираните имигранти. Тръмп защити плана си, който предвижда изграждане на стена и експулсиране на 11 милиона души. Подобна мярка бе посрещната негативно от опонентите му, като губернаторът на Охайо Джон Касич заяви, че няма как да се изпратят 11 милиона обратно в родината си. Касич допълни, че аргументът на Тръмп е „глупав“ и „незрял.“ Подобна теза защити и Джеб Буш.

По въпросите от вътрешната икономика Буш защити предложението си за ръст на БВП с 4% и обвини демократите и Хилъри Клинтън за икономическите несгоди.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио се обяви против увеличаване на минималната работна заплата. По думите му това ще направи работната ръка много скъпа и ще ускори процеса по замяната на хората с машини.

Доналд Тръмп заклейми Транстихоокеанското споразумение, което според него помага на Китай във валутни манипулации без да вземе предвид, че Китай не е страна по този договор.

Относно бюджета за армията Марко Рубио се обяви за повече пари. Изказването му беше посрещато с ръкопляскания, но Ранд Пол не се съгласи и видя в плана сбълсък с ценностите на консерваторите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *