Администрацията на американския президент Доналд Тръмп разшири насоките за депортиране на нелегални имигранти от Съединените щати и го ускорява. Почти всички нелегални имигранти в страната, които са около 11 милиона души, сега рискуват да бъдат изпратени обратно в страните си.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър коментира, че новите мерки не целят масови депортации, а са създадени, за да дадат на силите за сигурност повече власт и да вкарат в действие законите.

„Съобщението от Белия дом и Департамента по вътрешна сигурност е, че тези хора, които са в тази страна, които представляват заплаха за нашата сигурност или са извършили престъпление, ще бъдат първите, които ще си отидат,“ заяви той.

Департаментът по вътрешна сигурност не премахва единствено закрилата, която екс президентът Барак Обама въведе за имигрантите, влезнали в САЩ нелегално като деца. Т.нар. „мечтатели“ наброяват около 750 000 души.

Мерките обаче се разширяват отвъд насоките на предишната администрация, която се фокусира върху имигранти, обвинени в сериозни престъпления, заплаха за националната сигурност или тези, които наскоро са пресекли границата.

Администрацията на Тръмп на практика ще „даде приоритет“ на депортирането на почти всички имигранти без документи. Местните и щатските сили за сигурност също ще имат власт да арестуват нерегистрирани имигранти. В публикуваните докладни бележки също така се позволява на Граничния патрул и Имиграционните власти да депортират хора веднага.

По време на управлението на президента Обама, ускорените депортации се прилагаха само за хора, които са в страната не повече от 14 дни или на 100 мили от границата. Сега, според новите правила, това ще става за всеки имигрант, който не може да докаже че е бил в САЩ през последните две години.

Всичко това ще изисква много пари и човешка сила, затова държавният глава ще се обърне към Конгреса с молба за повече средства, за да изпълни плана си. Департаментът по вътрешна сигурност ще се нуждае от още 10 000 агенти за имиграционните служби и 5 000 за граничен контрол.

Ще бъде приложена и разпоредба в Закона за имиграцията и националността, която позволява на властите да депортират нелегални имигранти в Мексико, независимо от коя държава са. Не е ясно дали Мексико ще приеме чужденците.

В новите мерки не се обяснява как ще бъде финансиран плана на президента Тръмп за строеж на стена по границата с Мексико и къде ще бъдат задържани арестуваните нелегални имигранти.

Снимка: Граница САЩ-Мексико, Сан Диего. Източник: Bruno Sanchez-Andrade Nuño, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *