Не за пръв път ще кажем, че цяла Европа страда от недостиг на шофьори на камиони и служители в транспортния сектор като цяло. Този проблем е особено изразен и в Германия. Страната обаче има още един проблем, който иска неотложно разрешение – интегрирането на хиляди бежанци, които преминаха нейните граници през последните няколко години.

Няколко региона в Германия се опитват да постигнат успех и по двете направления. Един пример идва от саксонския град Кемниц (Chemnitz), където 13 шофьори от Сирия, Тунис и Иран преминаха обучение за шофьори на камиони.

Цялата история започва с организация Червен кръст в Шлезвиг-Холщайн, която преди няколко месеца, заедно с няколко транспортни компании, даде начало на програмата „Каране към твоето ново бъдеще“ (Driving into your new future).

Институтът за пътен трафик в Кемниц също взе пример. Заедно с местни агенции по заетостта те работят за ускоряване на процеса по интеграция на мигрантите.

На първо място се подбират бежанци, които искат да работят в транспортния сектор. По време на специални срещи те научават за възможностите за трениране и позициите, на които могат да бъдат назначени. Вторият етап обхваща провеждане на изпит и започване на тестов стаж при потенциални работодатели в региона. Целта е да се потвърдят опита, квалификациите и възможностите на евентуалните бъдещи служители.

В последствие кандидатите започват обучение и взимат германска шофьорска книжка. Те могат да кандидатстват и за ADR сертификати. Като част от инициативата в Кемниц вече 8 бежанци са започнали работа като шофьори на камиони. Вече е започнал и втори кръг курсове, подготвят се и следващи.

Всъщност намирането на шофьори на камиони сред бежанците не е толкова трудна задача. По информация на транспортния портал verkehrsrundschau.de, много от мигрантите са били тираджии в своите държави. А наемането им на такава работа в Германия е двоен успех, тъй като едновременно допринася за интеграцията им и за запълването на недостига на шофьори.

Началото, дадено от Червения кръст с програмата „Каране към твоето ново бъдеще“, набра особена популярност. Към инициативата се включиха 25 транспортни компании. Интересът е голям, но не всички германци и  други представители на сектора приемат идеята толкова радушно.

„Ние казваме твърдо „не“ – заяви председателя на Федералната асоциация на съюза на професионалните шофьори, Волфганг Вестерман, пред седмичника „Вохенблик“ (Wochenblick)). „Не всеки може да застане зад волана на 40-тонен камион“, допълва той.

Много германци също не са съгласни. Като причини посочват притеснения за безопасността, както и излишни харчове на пари на данъкоплатците.

Снимка: BEPnews, Яна Стаменова

Един коментар за “Имигранти стават тираджии в Германия. С един куршум два заека

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *