Индийският петролен и газов производител ONGC ще плати $1.3 милиарда, за да придобие дял от Ванкорнефт, подразделение на Роснефт, предаде ТАСС, позовавайки се на директора на Федералната антимонополна служба (ФАС) Игор Артемиев.

„ФАС подкрепи сделката и тя ще бъде сключена в най-кратък срок, като се има предвид, че и правителството на Индия също даде своето съгласие преди известно време,” каза Артемиев.

През септември 2015 година Роснефт подписа споразумение с държавната индийска компания ONGC за продажба на 15% дял от Ванкор за $1.27 млрд. Сделката не е напълно финализирана все още. С нея индийският петролен производител получава и 2 места в борда на директорите на Ванкорнефт, но Роснефт запазва контрола над клъстерната инфраструктура.

На 16 март Роснефт и ONGC Videsh Limited подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество във връзка с проекта Ванкор, в което се предвижда бъдещо увеличение на дела на индийския петролен производител във Ванкорнефт до 26%. Документът предвижда и възможност за сключване на дългосрочни договори за доставка на петрол.

Ванкорнефт, подразделение на Роснефт, беше създадено през 2004 година, за осъществяване на проекта по разработване на петролното находище Ванкор. Находището  е най-голямото открито и въведено в производство в Русия за последните 25 години. Намира се в северната част на Източен Сибир. Към първи януари 2015 година възстановимите резерви на петрол се изчисляват на 476 млн. тона нефт и кондензат и 173 млрд. кубични метра природен газ.

Един коментар за “Индийска петролна компания купува дял от подразделение на Роснефт за $1.3 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *