Печалбите на индустриалните фирми в Китай са се увеличили с 4.2% през април спрямо година по-рано (след +11.1%, отчетени през март).

В номинално изражение става дума за $76.59 милиарда. Повишението е отчетено въпреки значителното забавяне на икономическия растеж на страната през април спрямо месец март, съобщава китайската статистика.

За първите четири месеца на годината, общо, печалбите са се увеличили а годишна база с 6.5% показват данните на Националното статистическо бюро.

Публикуваната статистика повишава надеждите, че индустриалният сектор най-сетне започва да се възстановява след продължително понижение, което поведе надолу и икономиката на Китай.

Продуктовите запаси на индустриалните компании отчитат спад с 1.2% през април 2016 г., спрямо април 2015 г. Това е първото понижение за последните няколко години, съобщава статистическото бюро.

Данните на статистиката включват големи компании с годишни приходи от над 20 милиона юана (ок. $3 050 000 по курс към 27.05.16) от своите основни операции.

Междувременно, на фона на позитивните данни от индустрията, финансовото министерство на Китай съобщи, че печалбите на държавните компании са се свили с 8.4% през периода януари-април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *