На 17, 18 и 19 юни се поведе поредният кръг от FIA Alternative Energies Cup 2016 – 11-тото издание на Еко Рали Сан Ремо 2016 г. в Италия.

Трасето е дълго общо 850 км, а екипажите стартират от центъра на Сан Ремо, финиширайки в Парма през първия ден, докато в следващите два състезанието се провежда в Сан Ремо, а финишът е в Оливета, Италия, където победителите получават купата.

Българският екипаж Елвис Георгиев и Елена Георгиева с Infiniti Q50 завърши на 11 място в генералното класиране и на 5-то място в клас „хибриди“.

„За съжаление имахме състезателен инцидент – ударихме задно дясно колело в скала, спряхме да проверим дали може да продължим и това доведе до допълнителни наказателни точки.“, каза след края на състезанието пилотът Елвис Георгиев. В състезанието стартираха общо над 45 екипажа.

Българският екипаж Елвис Георгиев и Елена Писарева спечели през 2013 г. първото Еко рали у нас. Тогава отборът победи в клас „хибриди“ на първото по рода си „Еко рали“ в България, част от Световната купа за алтернативни източници на енергия на Международната федерация по автомобилизъм (FIA).

Еко Рали Сан Ремо е част от редовния календар на FIA. Целта е да се популяризират новите технологии на превозните средства, предназначени да пестят енергия и да излъчват най-малките възможни количества замърсители и CO2.

Eco Rally San Remo_04_small

Хибридната версия на Infiniti Q50 е с едно от най-мощните хибридни задвижвания в света – комбинира 3.5-литров атмосферен V6 бензинов двигател и електромотор. Общата мощност е 364 к.с. Колата ускорява от 0 до 100 км/ч в час за  5.4 секунди. Максималният въртящ момент е 546 НМ, а средния разход на гориво е едва 6.8 литра на 100 км. Разпределението на теглото от 1901 кг. е оптималното 50:50. Електромоторът с мощност 68 к.с. и литиево-йонните акумулаторни батерии на системата Infiniti Direct Response Hybrid са способни да поддържат скорост до 80 км/ч в изцяло електрически режим. Когато не е необходим, 3.5-литровият атмосферен V6 бензинов двигател се изключва напълно за максимална механична ефективност.

Хибридът идва стандартно със спортно окачване, което снижава колата с 10 мм и спомага за стабилно поведение на Q50 в завои.

Скоростната кутия е автоматична 7-степенна, като предавките може да се сменят с магнезиевите лостчета зад волана за по-силно спортно усещане. Кормилното управление е с електронни импулси – това е първата в света електродистанционна система за управление steer-by-wire.

Директното адаптивно управление (Direct Adaptive Steering) позволява на шофьора да персонализира усещането при въртене на волана. Лек при маневри и паркиране, по-твърд при трудни пътища – според ситуацията. Всичко това се управлява от сензорните екрани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *