Project Black S на INFINITI проучва потенциала за ново високодинамично ниво на оборудване на марката, включващо технология, вдъхновена от Формула 1.

Предлагайки радикална нова интерпретация на INFINITI Q60 купе, концептуалният модел Project Black S включва отличителен, аеродинамично оптимизиран нов дизайн. Той също така загатва за това как хибриден силов агрегат с двойно задвижване – разработен в тясно сътрудничество с Formula One – може значително да подобри показателите и динамиката на серийния автомобил INFINITI.

Двигателят с двойно задвижване включва „система за възстановяване на енергията“ (ERS), която събира енергия и използва възстановената електрическа мощност за увеличаване на мощността и въртящия момент. Резултатът е мигновено, значително ускорение без забавяне.

Системата за възстановяване на енергията може да събира кинетична и топлинна енергия, допринасяйки за 25% увеличение на мощността на новия 3,0-литров двигател V6 twin-turbo на INFINITI.

ERS системата също може да включва един кинетичен задвижващ блок MGU-K, за събиране на кинетична енергия при спиране, и два топлинни задвижващи блока MGU-Н – по един за всеки турбокомпресор на двигателя V6 – за събиране на топлинна енергия от отработените газове.

Въпреки че се е доказал във Формула 1, нито един сериен автомобил днес няма MGU-Н за събиране на топлинна енергия от отработените газове.

Енергията, събирана от всеки MGU, се съхранява в литиево-йонни батерии с бързо разреждане, като възстановената електрическа мощност се използва за по-бързо въртене на коляновия вал и турбинните лопатки на турбокомпресора. Сериен автомобил с тази технология може да се възползва от повече мощност и въртящ момент и от мигновено ускорение без забавяне. Инженерите на силови агрегати на INFINITI са изчислили, че хибридната система ERS може да допринесе за приблизително 25% подобрение в максималната мощност.

Концептуалният автомобил е в матово сиво и черно. Покритието от черен гланц заменя хрома при стандартния автомобил, който обгражда предната решетка с двойни арки и подчертава изрязаната като полумесец колона С.

В колата се използват широко карбонови влакна, което позволява да бъдат изваяни тънки, подобни на остриета, форми на дизайна, които не биха били възможни с традиционните материали като метал и фибростъкло. Докато органичната и артистична естетика на дизайна на Q60 се запазва, употребата на карбонови влакна прибавя по-технически елемент. Този композитен материал е не само по-адаптивен, но и изключително здрав; компонентите от карбонови влакна могат да се използват за балансиране на аеродинамичната ефективност и високата сила на притискане.

Големият преден сплитер, задният дифузьор, калниците и страничните прагове са изработени от карбонови влакна, за да намалят максимално теглото и да увеличат силата на притискане, докато ултра тънки аеро „остриета“ на страничните прагове пред задните колела канализират въздуха около долната част на каросерията на автомобила. Голямо фиксирано задно крило – също изработено от карбонови влакна – стои гордо на капака на багажника и увеличава силата на притискане при висока скорост.

Дълбокото щанцоване от производствения процес на Q60 позволява на Project Black S да запази дълбоките вдлъбнатини и плавни линии на спортното купе. За концептуалния автомобил дизайнерите на INFINITI са направили редица промени, за да създадат по-дързък, дори агресивен, дизайн.

Уголемените въздухозаборници в предната част на автомобила са по-ефективни в насочването на охлаждащ въздух към двигателния отсек и спирачките, а новите въздушни отвори на предния капак отвеждат топлината. Отзад каросерията е оформена така, че да позволява на циркулиращия въздух да се отвежда възможно най-бързо и ефективно с помощта на вертикални крила и голямото задно крило за максимална сила на притискане и стабилност при висока скорост.

21-инчовите ковани алуминиеви джанти – подчертани от удължени арки – са по-големи, по-широки и по-леки от джантите на стандартния Q60, допринасяйки за динамичния имидж на концептуалния автомобил, като същевременно намаляват необресорената маса и ротационната инерция при всеки завой.

Project Black S ще дебютира по време на Международния автомобилен салон в Женева 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *