Равнището на инфлация в страната не успява да надскочи границата от 0% и през месец юни. Индексът на потребителските цени през шестия месец на годината спрямо май е минус 0.1%. Спрямо юни 2015 година инфлацията е минус 1.3%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Негативната тенденция се запазва за пети пореден месец от началото на годината.

inflaciq iuni 2016

През юни спрямо предходния месец Националната статистика отчита намаление на цените в следните потребителски групи: храни и безалкохолни напитки (-1.1%) и облекло и обувки (-0.6%). Цените за здравеопазване, съобщения и образование остават без промяна. Поскъпват алкохол и тютюневи изделия и цените на жилища, вода, електроенергия – с по 0.1%. слабо покачване има при жилищното обзавеждане (0.2%) и развлечения и култура (0.2%). По-сериозно покачване на цените има при ресторанти и хотели (0.8%) и транспорт (1.7%).

Най-значително понижение на цените при хранителните продукти е отчетено при зеленчуци (домати, краставици, зеле, картофи и др.) – с над 10%. От друга страна, най-много са поскъпнали ябълките и цитрусовите плодове – съответно с 5.8% и със 7%.

При нехранителните стоки и услуги най-много са поевтинели международните полети – с 9.6%. Скок на цените е отчетен при дизеловото гориво – с 5.5%, бензин А95Н и А98Н – съответно с 3.9 и 4.1%, градски транспорт с метро и трамвай – с 15%, услуги по краткосрочно настаняване – със 7.7% и др.

Инфлацията е сред основните показатели при определяне състоянието на икономиката. Данните на НСИ са индикатор за несигурност сред потребителите, изразяваща се в по-слабо потребление. Този фактор от своя страна намалява стимулите за бизнеса да инвестира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *