Националният статистически институт публикува данни за Индекса на потребителските цени (ИПЦ) през октомври. Отчетено е слабо повишение, като от месец юни се наблюдава слаб тренд нагоре (виж фиг. 1).

Фиг. 1: Инфлация, измерена чрез ИПЦ, по месеци (Източник: НСИ)

inflaciq 1

На месечна база през октомври:

inflaciq

 

 

От началото на годината статистиката регистрира дефлация – минус 0.3%, а спрямо октомври 2014 година – минус 0.6%.

През октомври 2015 г. най-много са поскъпнали следните хранителни продукти: грозде, домати, всички видове пипер, зрял лук, оцет, картофи и захар. Същевременно най-много са поевтинели: цитрусовите плодове, морковите, зрелия боб, риба и рибни продукти и макаронените изделия.

В групите на нехранителните стоки и услугитe най-съществено увеличение на цените е регистрирано при облекло и обувки и дърва за отопление. Статистиката отчита поевтиняване на централното газоснабдяване, топлинната енергия за подгряване на вода, цените на автомобилите (1.7%), дизеловото гориво (с 1.1%), бензин А95Н (с 1.5%), бензин А98Н (с 1.1%), метан за ЛТС (с 2.1%) и пътнически въздушен транспорт (с 13.0%).

През октомври 2015 г. е регистрирано увеличение на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти с 0.3%. Цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец, а цените на стоматологичните услуги са се увеличили с 0.1%.

Един коментар за “Леко покачване на цените отчита НСИ през октомври

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *