Потребителските цени в Япония се понижиха с 0.3% през април на годишна база. Това е втори пореден месечен спад, който продължава да оказва натиск върху централната банка на страната да разгърне допълнителни стимули за постигане на целта за 2% инфлация.

Данните за индекса на потребителските цени (CPI) подкопават крехкото възстановяване на японската икономика и може да дадат причина на японския премиер Шиндзо Абе да отложи планираното за 2017 година увеличение на данъците върху продажбите.

Банката на Япония (BOJ) стъписа пазарите през януари, когато добави отрицателни лихвени проценти към голямата си програма за изкупуване на активи. Това беше поредният опит на институцията да стимулира инфлацията, но днешните данни показват, че ефектът от него отшумява.

Икономиката на страната се размина на косъм с рецесия през първите 3 месеца на 2016 г. Настоящите данни плюс слабото търсене от развиващите се пазари, което влияе отрицателно на износа и повишаването на заплатите, подсказват, че японската икономика няма да покаже значително подобрение в края второто тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *