Потребителските цени в Япония се понижават за трети пореден месец като, едновременно с това, беше отчетено намаляване на разходите на домакинствата.

Индексът на потребителските цени в страната (който изключва цените на прясната храна, но включва цената на петрола) са паднали с 0.1% от началото на годината до октомври, показват правителствени данни.

Разходите на домакинствата през октомври са се свили с 2.4% спрямо година по-рано, отразявайки слабото покачване на заплатите в Япония.

Страната на изгряващото слънце се върна към рецесия през периода юли-септември, а потребителските цени паднаха на фона на поевтиняващия петрол и слабото потребление на домакинствата. Това постави под съмнение очакванията на Централната банка на Япония (BoJ) за значително възстановяване на японската икономика и достигане до целта за инфлация от 2% в началото на 2017 година. BoJ съобщи, че ще обмисли дали има нужда от допълнително смекчаване на паричната политика, за да се достигне целта за инфлация.

Много представители на японската централна банка не подкрепят по-нататъшни икономически стимули, освен ако търсенето в чужбина не продължи много дълго, което би довело до спад в бизнес доверието и обезкуражаване на компаниите да увеличават инвестициите и заплатите.

Японското правителство притисна компаниите да похарчат рекордните се печалби за заплати и капиталови разходи, но ефектът е малък въпреки свиващия се пазар на труда. Данните за равнището на безработица показват спад до 3.1% през октомври, спрямо 3.4% предходния месец. Съотношението работни места-търсещи работа остава 1.24% през десетия месец на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *