Новите модели в гамата на Opel – Insignia Grand Sport и Insignia Sports Tourer неотдавна направиха своите световни премиери на автомобилното изложение в Женева. Както и при предишното поколение на модела, новата Insignia ще предложи на феновете си трио. Номер 3 ще предлага възможност за офроуд преживяване – Opel Insignia Country Tourer.

Моделът ще може да се поръчва от юни, а официалната му световна премиера ще се състои в рамките на Международното автомобилно изложение IAA във Франкфурт през месец септември.  (14-24 септември).

Insignia Country Tourer притежава качествата на познатите Grand Sport и Sports Tourer – той е просторен и значително по-лек от предходната версия благодарение на изцяло новата конструктивна архитектура. Към това се добавя и широка гама технологични решения.

Характерът на колата се подчертава от черните защитни панели по целия периметър на каросерията и сребристите панели в предната и задната част на пода, които му придават по-суров офроуд характер.

Моделът ще се предлага с голям избор от двигатели – включително изцяло нов дизелов двигател. Агрегатът ще бъде куплиран с новата осемстепенна автоматична трансмисия на Opel и иновативната технология за двойно предаване.

Двайсетте милиметра допълнителен клиренс на каросерията наред с новаторското двойно предаване с функция torque vectoring и новото 5-точково задно окачване предизвикват дават възможност на шофьорите да се отклонят от стандартните асфалтирани пътища.

Вместо традиционния диференциал на задния мост, който предава еднакъв въртящ момент към двете задни колела, Opel Insignia Country Tourer използва два многодискови съединителя с електронно управление, които дават възможност за по-индивидуално и прецизно управление на тягата към всяко едно от колелата – независимо от пътните или метеорологичните условия. За да противодейства на тенденцията към недозавиване при движение с висока скорост в остри завои, системата, отчитайки командите от педала на газта и движенията на волана, изпраща по-висок въртящ момент към външното за завоя задно колело. Tова се случва за части от секундата и траекторията на движение на автомобила се стабилизира без каквато и да било допълнителна намеса от страна на водача. Освен това Insignia влиза в завоите с по-висока прецизност и реагира по-спонтанно на командите от страна на водача. Всичко това води до неутрален характер в поведението на автомобила, който го прави по-стабилен и улеснява управлението му независимо от пътната ситуация.

Допълнително усъвършенстваната ходова част FlexRide осигурява основата за оптимално поведение на пътя с оглед на конкретната ситуация. Тя адаптира работата на амортисьорите, кормилната уредба, реакциите на газта и момента за смяна на предавките (при автоматичната трансмисия) независимо или на основата на избрания от водача режим – „Standard”, „Sport” или „Tour”. Сърцето и душата на адаптивната система на окачването е новият централизиран софтуер „Drive Mode Control”, който постоянно анализира информацията, подавана от сензорите и настройките от страна на водача и е в състояние да разпознава индивидуалния стил на шофиране.

Благодарение на олекотената си конструкция колата има много динамично поведение на пътя.

Предната част на новата Insignia Country Tourer се отличава с добре изразени черти на хоризонталната предна решетка и тесни предни светлини, които създават усещане за широчина, докато оцветеният в сребристо защитен панел на дъното спомага за визуално снижаване на каросерията и подчертаване на нейната стабилна стойка.

Черните защитни панели в долната част на предницата, арките на калниците и по протежение на страничната част на каросерията в долната й част също допринасят за по-суровото, авантюристично излъчване на модела. Авантюристични нотки има и в оформлението на задната част, която, подобно на предницата, се отличава със сребрист защитен панел на дъното. Двойните накрайници на ауспуховите тръби също подчертават впечатлението за по-ниска и широка осанка на задната част на каросерията.

Немският производител ще даде възможности за персонализация на хората, които искат по-индивидуално излъчване за колата си, с програмата Opel Exclusive. Наред със стандартната цветова гама, ще има възможност за избор и от допълнителна палитра, включваща 15 разцветки, предлагани само за клиентите на програмата Exclusive. Специалистите на Opel Exclusive могат да възпроизведат и всяка друга желана от клиента тоналност при предоставяне на съответната мостра или изображение. Освен това, клиентите на програмата ще могат да персонализират още повече своите автомобили благодарение на допълнителните разновидности в дизайна на колелата и допълнителните възможности за кожени тапицерии на интериора.

Новата Insignia Country Tourer обаче преди всичко е практичен автомобил. За да улесни максимално товаренето и разтоварването на багажника, задният капак може да бъде отворен без автомобилът да бъде докосван. В съчетание със системата за достъп и стартиране без ключ “Keyless Open & Start”, лек жест с крака под задната броня е напълно достатъчен за отваряне на капака (прожектиран на земята силует на автомобила показва точното място, където трябва да попадне крака). Още един такъв жест под бронята и капакът се затваря самостоятелно. Освен постигането на увеличение на багажния обем до максимум 1 665 литра – със 130 литра повече от предходната версия на модела, новата Insignia Country Tourer предлага и допълнителна възможност за разделяне на задните седалки в отношение 40/20/40, което позволява още по-голяма гъвкавост при конфигурирането на товарните обеми. Задната седалка може да бъде сгъната лесно с натискане на бутон, разположен в багажното отделение. Серийно предлаганите релси за багажник на покрива разширяват и спектъра на приложение на новата Insignia Country Tourer, давайки възможност на издръжливото комби да пренася на покрива си товари до 100 килограма.

Увеличеното с 92 милиметра междуосие позволява постигането на много по-обширно вътрешно пространство, което има положително отражение особено върху простора за пътуващите на задния ред седалки. Удобната атмосфера се подчертава допълнително и от ориентираното към водача оформление на арматурното табло и сертифицираните от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR  луксозни ергономични предни седалки и отопляемите задни външни седалки. Отоплението на челното стъкло и отоплението на волана осигуряват добра видимост и съответно приятна топлина в студените дни.

Също като своите събратя Grand Sport и Sports Tourer, новата Insignia Country Tourer предлага многобройни модерни технологии и електронни системи за подпомагане на водача, които дават възможност за постигане на ново равнище на безопасност и комфорт на водача и пътниците. Един от най-ярките акценти във всеки смисъл на думата е второто поколение на матричната система IntelliLux LED® на предните светлини.  Матричната система на светлините Opel Intellilux LED®  вече използва по 16 на брой LED сегмента, вградени във всяка една от изключително тесните предни светлини и предлага новатовски функции като активните светлини за завой и специалния фокусиран LED лъч с обхват, достигащ до 400 метра. Сред допълненията са и head-up дисплеят, панорамната видеокамера с картина от 360°, адаптивният круз контрол (ACC) с функция за автоматично аварийно спиране AEB (Automatic Emergency Braking), системата за активно поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) с автоматизирана корекция на управлението, както и функцията за предупреждение за наличие на напречнo движещи се автомобили отзад RCTA (Rear Cross Traffic Alert).

Системата за персонална комуникация и мобилни услуги Opel OnStar също е на разположение на борда. Тя предлага богата гама от услуги, простираща се от автоматичното повикване при катастрофа до съдействието при откриването и връщането на откраднати автомобили. Две нововъведения в палитрата от услуги на OnStar са възможността за хотелски резервации (Чрез booking.com. Изисква се адрес на електронна поща и кредитна карта) и търсене на свободни места за паркиране (Чрез Parkopedia). И двете услуги разчитат на служители на системата OnStar, които имат грижата за резервиране на стая в хотел или намиране на подходящо място за паркиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *