Иракското правителство няма да провежда разговори с Кюрдистантското регионално правителство (KRG) относно резултатите от „противоконституционния“ референдум за независимост, който беше проведен в понеделник, коментира премиерът на Ирак Хайдер ал Абади.

Вотът в Иракски Кюрдистан беше проведен независимо от натиска от Багдад, заплахите от страна на Турция и Иран, както и предупрежденията от международната общност, че референдумът може да доведе до регионален конфликт.

Според представители на KRG референдумът не е обвързващ и целта му е да даде мандат за преговори с Багдад и съседните държави за отцепване на контролирания от кюрдите регион от Ирак.

Резултатите от вота ще бъдат обявени окончателно след 72 часа, но се очаква над 90% от гласоподавателите да се гласували „за“ независимост.Кюрдската телевизия Rudaw обяви, че избирателната активност е била 78% (при 5.2 милиона имащи право на глас).

Референдум се проведе не само в Кюрдския автономен регион в Ирак но и в области в северната част на страната, където кюрдските въоръжени сили получиха по-голям достъп по време на борбата срещу „Ислямска държава“. В тези области живеят големи групи не-кюрдско население.

Турция обяви, че не признава референдума и, че той заплашва мира и стабилността на Ирак и целия регион. Междувременно властите в Анкара отново се борят с кюрдски бунтове в Турция след разпадането на преговорите за мир.

Иран от своя страна обяви и забрана на директните полети до и от Кюрдистан още в неделя, а също и помоли останалите държави да спрат директната петролна търговия с региона.

Против референдума се обяви и население, което попада в спорни зони, основно в богатия на петрол регион Киркук.

Иракските кюрди са част от най-голямата етническа група останала без държава след разпада на Османската империя преди век.

Снимка: jan Sefti, Flickr

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *