Иран ще удари почти цялата територия на Саудитска Арабия, с изключение на светите за Исляма места, ако саудитците направят нещо „невежо“, коментира иранският министър на отбраната Хюсеин Дегхан, предаде от Радио „Свободна Европа“.

Изказването дойде, след като по-рано саудитският заместник-коронован принц направи, определени от Техеран като „незаконни и подстрекаващи“, коментари, обвинявайки Иран в опит да доминира мюсюлманския свят, намеквайки също, че бойното поле ще бъде в Иран, а не в Саудитска Арабия.

Според полуофициалната новинарска агенция „Тасним“, Дегхан е казал пред арабската телевизия „Ал-Манар“, че „ако саудитците направят нещо невежо, ние няма да оставим недокосната област, с изключение на Мека и Медина.“

На 2 май, саудитският принц Мохамед бин Салман заяви, че „битката“ за влияние между сунитска Саудитска Арабия и шиитската теокрация (Иран), няма да бъде на саудитска територия.

Оттогава Техеран даваше смесени сигнали като първо реагира остро, а след това заяви, че все още има готовност за разрешаване на регионални въпроси.

На 3 май иранският външен министър заяви, че коментарите на Мохамед бин Салман са „доказателство, че Саудитска Арабия подкрепя тероризма и води конфронтационни и разрушителни политики в региона и срещу Иран.“

Подкрепяната от САЩ Саудитска Арабия и Иран, който има за съюзник Русия, дълго време се борят за надмощие в Близкия изток.

Резултат от съперничеството им са няколко войни в региона. Двете страни подкрепят различни страни в конфликтите в Сирия, Йемен, Ирак, Ливан и Бахрейн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *