Министерството на външните работи на България официално обяви във Вторник номинацията на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

„Като се имат предвид нейната биография и опит, г-жа Бокова може би е един от топ кандидатите в предстоящата кампания за главен секретар на Организацията на обединените нации”, се казва в изявлението на Министерството.

Следващият шеф на ООН ще заеме поста си на 1 януари 2017 година, и ще замени Бан Ки-Мун, който беше на тази длъжност за два 5-годишни мандата.

1 un

Приемането на Палестина като член на ЮНЕСКО през октомври 2011 година създаде проблеми на Бокова, след като САЩ веднага спряха финансирането на организацията.

 

 

 

 

 

Въпреки това, бившият външен министър на България беше преизбрана за поста си и мандатът и ще изтече в края на 2017 година.2 un

 

 

 

 

Има много спекулации дали ООН ще има най-накрая лидер жена, след 8-те мъже, които са заставали на поста от 1946 година до сега.

 

3 un

 

Нейният баща Георги Боков е бил главен редактор на комунистическия вестник „Работническо дело”.

 

 

 

 

БИОГРАФИЯ

Ирина Бокова е получила образованието си в чужбина – първо в Московския държавен институт за международни отношения, а по-късно в Университета на Мериленд и Харвард в САЩ.

След като работи последователно за българското външно министерство и мисията на ООН в Ню Йорк, тя става депутат в Социалистическата партия след падането на комунизма през 1989 година.

Бокова заема длъжността заместник-министър на външните работи и координира връзките на България с Европейския съюз между 1995 и 1997 година.

За кратко, ноември 1996-февруари 1997 година, тя заема длъжността външен министър, и ръководи дейностите свързани с кандидатстването на България за членство в Европейския съюз.

Ирина Бокова говори свободно Английски, Френски, Руски и Испански. Женена е и има две деца.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *