В четвъртък се състоя първото тайно гласуване при закрити врата в Съвета за сигурност на ООН. Португалецът Антониу Гутериш е начело сред 12-те кандидати за нов генерален секретар на организацията, пише БНР, позовавайки се на международни информационни агенции.

Гутериш е бил премиер на Португалия и върховен комисар на ООН за бежанците. Малко след него е бившият президент на Словения Данило Тюрк.

Третото място споделят генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич и бившият министър на външните работи  на Македония Сърджан Керим  съобщава АП, позовавайки се на анонимни източници.

Резултатите от гласуването няма да бъдат оповестявани официално. Кандидатите ще бъдат информирани от посланиците на страните си в ООН, става ясно от прессъобщение на ООН. Тези с най-малка подкрепа ще отпаднат.

Все още не е обявена дата за следващото гласуване. Очаква се то да бъде идната седмица.

Съветът за сигурност на ООН има пет постоянни члена – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. В допълнение има още 10 непостоянни места, които в момента са заети от Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун е осмият заемащ тази длъжност в 70-годишната история на организацията. Той встъпи в длъжност през 2007 година и ще приключи 10-годишния си мандат на 31 декември 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *