Пътният транспорт надплаща значително над нужното, показва нов доклад на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU). Според документа, транспортните оператори плащат повече отколкото са разходите за използване на инфраструктура и външни фактори като вредни емисии и шум.

Документът, създаден от агенцията за проучване на околната среда CE Delft, осигурява доказателство, че европейският пътен товарен транспортен сектор плаща 130% за инфраструктура и външни разходи, според настоящото законодателство. В парични измерения става въпрос за 24 млрд. евро на година. Проучването на CE Delft обхваща магистрали и паралелни пътища, съвпадащи с обхвата на нормативната база на Европейската комисия.

“Прекалено дълго операторите на товарен транспорт биваха обвинявани, че не плащат за пътя си. Сега имаме ясни факти, показващи, че това не е случаят“, коментира Матиас Маедж от IRU и допълни: „Вземащите решения в ЕС трябва да се фокусират върху това да ни позволят да максимизираме ефективността си, да намалим вредния за околната среда ефект и да окуражим инвестициите в по-нататъшно „позеленяване“ на пътния транспорт, кръвта на европейската икономика.“

Към настоящия момент Европейската комисия се готви да предложи ревизия на таксуването за използване на пътищата. IRU, от своя страна, настоява това да не води до увеличаване на таксите за превозвачите. Приходите от плащане за използване на пътищата трябва да се връщат отново в транспортния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *